lørdag 6. juni 2015

Moava.org som pedagogisk ressurs

I oppgave fra Universitetet har jeg undersøkt nettressurser moava.org og vurdert siden opp mot ulike kriterier. Oppsummerende likte jeg denne siden svært godt, og ser mange muligheten for å bruke den aktivt i skolen. Under kan dere lese detaljerte beskrivelser, særlig på området 1.klasse og lesing.
PicturePicture

Innenfor den grunnleggende lese -og skriveopplæringen dekkes kriteriene innen lesing på alle nivå i Moava for 1.trinn. Det er brukt begreper som er gjenkjennelige for elevene. Å kjenne lyd for tegn kommer tydelig frem i oppgavene under blant annet “Lær bokstavene”, hvor en lærer snakker til eleven, og sier lyden for hver bokstav, i tillegg til at bokstaven skrives opp på en tavle, både stor og liten bokstav. Bokstavene blir også framstilt og brukt i ulike oppgaver/spill. Innen kriteriet “å lese i kontekst” skal elevene blant annet beherske å først lese setningen: “Hva rimer på hatt?” Fire ordforslag er ramset opp på rad, og elevene skal merke av riktig ord som rimer. Å oppleve leselyst er subjektivt, men Moavas bruk av grafikk, dyr som snakker, varierte oppgaver og spill, gjør at dette er en programvare som passer for alle elever, også for tospråklige, da språket er enkelt og tydelig. Begreper blir framstilt gjennom både ord og bilder. Eleven må være vant til å lytte for å få med seg all informasjon. Elevene bør ha tall og mengdekunnskaper for å se meningen i poengene de får på hver oppgave. For å kunne løse alle oppgavene bør eleven ha noen skriftlige ferdigheter. I begrepsoppgavene skal elevene blant annet skrive en hel setning. Her dekkes kriteriene om å både kjenne begreper, gjenkjenne tegn og utforme tegn.   

Rammeverk for grunnleggende ferdigheter:
Utdanningsdirektoratets rammeverk for grunnleggende ferdigheter har satt opp matriser for å dele inn de grunnleggende ferdighetene i fem nivå. Hver av disse har fire ferdighetsnivåer. Vi vurderer vår valgte side til å være på nivå 1 innenfor digitale ferdigheter. Dette fordi hvert ferdighetsnivå krever enkle digitale ferdigheter fra eleven. «skrive enkle tekster på tastatur, lese enkle hypertekster og enkel navigasjon». Innenfor Muntlige ferdigheter kreves det at eleven skal lytte etter informasjon og argumentasjon, dette ligger på nivå 1 innenfor ferdighetsområdet «forstå og vurdere». Eleven må også kunne kombinere verbalspråk med andre ressurser og virkemidler for å forstå hvordan han/hun gjennomfører en av oppgavene, noe som ligger på nivå 1 innenfor «utforme». Kravet til å kunne lese ligger også gjennomsnittlig på nivå 1. Eleven skal lese enkle tekster på skjerm og papir, finne eksplisitt uttrykt informasjon som er sentralt plassert i enkle tekster, og bruke egne ord og trekker enkle slutninger ut fra informasjon i tekster.  Ingen av oppgavene krever at eleven skal kunne regne. Likevel vurderer vi siden til å være på nivå 1, også her, da det er mulighet for større forståelse av helheten ved å kunne «gjenkjenner konkrete situasjoner som kan løses ved regning», og «bruke enkle strategier for opptelling og klassifisering av mengder». Også den grunnleggende ferdigheten å kunne skrive krever ikke mer enn nivå 1: «beherske lydrett skriving for hånd og på tastatur», «uttrykker egne meninger og forteller, beskriver og systematiserer i enkle tekster» og «gjør enkle endringer i tekster etter tilbakemeldinger».

Picture

Teknisk:
På moava.org kan man gå inn å velge det klassetrinnet man arbeider med. Videre velger man tema. Vi har valgt å se på 1. trinn, lesing og bokmål. Moava er en samleside for ulike linker som passer fint i undervisningen. Fra vårt valg kunne vi klikke videre på linker til Alfabetøya av Cappelen Damm, Gyldendals ABC-spill, Cappelen Damms Kaliedo, Gyldendals ABCbok, eller Cappelen Damms ABC. Alle sidene er gratis. Alfabetøya krever installasjon av Flash 9 eller nyere. Cappelens ABC trenger installasjon av Flash 8 og Acrobat reader. For Kaliedo må man bruke nyere nettlesere med JavaScript. Sidene viser til linker for gratis nedlastning av nødvendig programvare.

Brukergruppen for våre valg er barn i begynneropplæringen for lesing. Det er lite krav til å kunne lese, da datamaskinen leser for eleven. Fokus er på å lære seg alfabetet, kjenne igjen bokstaver og lyder, samt lese ord med en eller to stavelser. Det er likevel fin variasjon i oppgavene, og forskjellig vanskelighetsgrad ut fra hvilke oppgaver man velger. I noen få av oppgavene kreves det dog at man skal kunne lese hele setninger, selv på enkleste nivå.

Nettstedet har lyse, “muntre” farger som går igjen. Tekstene er lette å lese, og blir nesten uten unntak opplest av en stemme. Stemmene som er med på å gjøre den interaktive verden levende, er alltid blide, positive og oppmuntrende. Musikk og lydeffekter finner vi mye av på nettstedet. Det er gjerne muntre melodier og toner som forteller når eleven trykker på ulike gjenstander, og når eleven får poeng. Nettstedet er bygd opp av hyperlenker til andre nettsteder. Grafikken på hvert valg er forskjellig, men gjennomsnittlig god grafikk på alle sidene man kommer til. Det er lett å se hva man skal gjøre, klare farger og gode bilder.


Etter å ha observert elevers bruk av dette nettstedet har vi oppfattet at de fleste elever forstår og behersker programmet etter litt veiledning. Elevene er positive til programmet, og synes oppgavene er artige og forståelige. Lærelysten og arbeidsroen som kommer til uttrykk når elevene jobber med Moavas leseoppgaver, er et godt signal på dette. Vi vil konkludere med at dette nettstedet passer veldig godt i begynneropplæringen med fokus på lesing. Det kan passe fint som en del av stasjonsarbeid i klasserommet eller som en repeterende hjemmelekse.


Picture

De ulike valgene innenfor 1.trinn, lesing og bokmål:
1. Alfabetøya: Vi får en kort intro om Alfabetøya av en mannlig stemme, før vi kan velge mellom store bokstaver eller små og store bokstaver. Etter å ha valgt dette kan man velge “se og hør bokstavene” sammen med uglen Unni eller “spill og lek” sammen med apen Adrian. Dersom du velger se og hør bokstavene skal du holde pilen over en bokstav, mens ugla sier navnet på bokstaven. Hvis du trykker på bokstaven får du høre lyden og se ulike gjenstander med lyden i seg. Ugla spør om du kan si lyden til bokstaven sammen med henne, og dere «korleser». Velger du å spille med apen Adrian kan du velge mellom ti forskjellige dyr, som har hvert sitt spill. Alle dyrene har navn som rimer. Vi møter ulike spill som handler om å fange bokstaver, ting som starter på bestemte bokstaver og å finne par. De ulike spillene har forskjellig krav til elevens motorikk og datakunnskaper. Felles for spillene er at du bruker musen eller piltastene for å styre. Noen er vanskeligere å styre enn andre, og enkelte spill har krav til hurtighet. Alle spillene har et mål om å få ti stjerner. Dersom man gjør noe feil kan man miste stjerner, eller tid. Hvis man får ti stjerner får dyret flytte til Alfabetøya. Når man har fått alle dyrene på øya får man opp et bilde av dem. Du kan slå av/ på lyd under hele spillet. I alle spillene får man tilbakemelding om at man har gjort en god jobb, og hvor mange stjerner man har fått. Alltid fokus på det positive. Spillene og bakgrunnen har masse flotte, lyse og positive farger. Denne siden har mye god grafikk, og kan derfor ta noe tid å laste opp.


2.    Fange bokstaver: Man skal fange (trykke på) en bokstav. Når du har fanget bokstaven deler den seg opp i staver som blir din oppgave å sette sammen slik at den får riktig form igjen. En liten jente forteller hvordan man skal gjøre spillet. Å bygge opp bokstavene kan være noe vanskelig å forstå til å begynne med, da det mangler forklaringer på hvordan man gjør dette. Bokstavene man skal fange ser ut som forskjellige monster, noe som kan gjøre det utfordrende å se hvilken bokstav dette er. Dette spillet er fint for å kjenne igjen bokstavene, men kan være med på å gi elevene misoppfatninger om hvordan bokstavene skal skrives, dersom de er i startfasen på dette.

Picture
3. Kaleido: Her kan eleven velge mellom ti forskjellige tema eks: båt, bil og fly eller barne-tv. Når man trykker inn på en av kategoriene får man opp oppgaver med lesing, skriving eller ulike bokstaver, eller bokstavkombinasjoner. Her skal man gjøre alt fra å sette strek mellom bilde og ord, stave korte ord, finne ord med bestemte bokstaver, lese og sette inn ord som mangler, eller skrive bursdagsinvitasjoner. Eleven kan velge å få lest opp oppgavene. Likevel er det mye mindre opplesing på denne delen enn de to første som ble vurdert. Eleven får ingen muntlig respons på oppgaver som er gjort, bare en grønn V.

4. Lær bokstavene: I starten ser vi hele alfabetet, med bokstavene formet som ulike skikkelser. Du skal klikke på en bokstav som så presenteres gjennom stemmen til en lærer som står foran en tavle. Det kan for eksempel komme opp en elg i tillegg, under bokstaven E. På tavlen blir bokstavene skrevet som liten og stor. Den neste oppgaven kommer automatisk opp, med ulike bilder der den valgte bokstaven er representert. Her skal elevene manøvrere pilen til de bildene hvor de hører bokstaven er med. Nederst på hver “side” av ressursen er det en blå pil, en rød pil og en blyant. Når elevene trykker på den blå, manøvreres man tilbake til introduksjonen (starten) av bokstaven. Den rød gjør at man kan hoppe over noe, for eksempel tale man har hørt før, og blyanten fører eleven til oppgavesiden som omhandler bokstaven. Den neste oppgaven er å finne to like bildekort, et slags memoryspill. Videre går den tredje oppgaven ut på at man får opp et ord, så dukker det opp fire ord som er like eller nesten like, og man skal klikke på de ordene som er lik det ordet som kom opp først.


5. Rim, stavelse, lytte, begreper og les-skriv: Her har eleven tre valg innenfor hvert av emnene i overskriften. Setninger, sortere og spill.  For eksempel under emne rim er valget setninger oppgaver med åtte ord. Helt til høyre er det fire ord som rimer på de til venstre, og elevene skal dra ordene som rimer sammen gjennom å markere og dra med pilen. Her kreves ferdigheter i å markere og dra ved hjelp av musepeker. Klikker du på sortere under emnet rim er det brukt bilder, og elevene skal dra en strek mellom det som rimer. Velger du spill er det memory med bilde og ord som rimer. Under “stavelser” skal eleven finne ord som er delt opp i to. “Lytte” er i hovedsak bilder som begynner på for eksempel bokstaven R. Her er det ingen stemme som sier ordet, så eleven leser ordbilde, og lytter ut bokstavlyden. Under “begreper” møter eleven spørsmål som: “Hva sier katten?” Deretter skal elevene lese fire setninger: “Katten bjeffer”, “Katten mjauer”, osv. Eleven skal skrive den riktig setningen. Under “les-skriv” skal eleven klikke på riktig ord til bilde. Differensieringen i valget “rim,stavelse,m.m” er gjort gjennom at elevene kan velge farge grønn buss (lett), blå lastebil (middels) og gul bil(vanskelig). Gjennom alle oppgavene som er nevnt ovenfor er det mulig å sjekke om svaret er riktig ved å trykke på en gul rute nederst. En ape som blir glad eller litt spørrende.


Picture



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter gjerne hva dere synes om bloggen og tips til videre arbeid :)